Grapos üdítők, italmanagement, pulttechnika
Szénsavas üdítő szortiment lényegesen gazdaságosabban?
Szénsavas üdítő szortiment lényegesen gazdaságosabban?

Szénsavas üdítő szortiment lényegesen gazdaságosabban?

Szénsavas üdítő szortiment magasabb nyereséggel és alacsonyabb adóteherrel!

A 2022-es európai és magyarországi gazdasági környezet megváltozása újabb kihívások elé állította a vendéglátást, a vendéglátóipar szereplőit. A kereslet szűkülése és a költségek, ezen belül az energia költségek drasztikus növekedése a működés optimalizálását, a költségek csökkentését, és gazdasági ésszerűsítést indokolja!

De lehet-e ésszerűen költséget csökkenteni, hogy az kiszolgálás színvonalára, a termékek minőségére ne legyen negatív hatással? Mi a Garpos-nál úgy hisszük, hogy lehetséges.

Grapos - gazdaságos üdítő megoldás

Vegyük górcső alá egy átlagos, vagy inkább kisebbnek számító vendéglátó üzlet, egy az átlagosnál kicsit gyengébben pörgő étterem éves szénsavas üdítő forgalmát és induljunk ki abból, hogy egy ilyen üzletben éves szinten 5,000 liter szénsavas üdítő fogy. Sok helyen ezt az 5,000 liter üdítő forgalmat még a hagyományos üveges, vagy PET palackos kiszerelésű üdítőkkel oldják meg, amit ugye post-mix üdítőkkel is meg lehetne oldani lényegesen egyszerűbben és olcsóbban.

Üdítők beszerzési, eladási ára, áfatartalmuk és a matek

Akkor nézzük a számokat és hasonlítsuk össze 5,000 liter üdítő forgalom költségét post-mix, helyben kevert megoldással készítve és 0,25 literes kiszerelésben, kisüvegben megrendelve a nagykereskedőtől! (A pédánkban felhasznált mennyiségeket és költségeket az iparágban elérhető információk alapján vettük figyelembe, de ezek a költségek és mennyiségek egy konkrét vendéglátó egység esetében értelemszerűen a hely lehetőségei, az értékesített mennyiségek, az értékesített üdítők függvényében pluszba/minuszban akár hangsúlyosabban is eltérhetnek!)

Üveges üditő, 0,25 liter kiszerelés - költségek, eredmény

Üvegek darabszáma: 20,000 db !
Beszerzési nettó ár: 78 Ft/dl
5,000 liter nettó beszerezési költsége: 3,900,000 Ft
Üdítő eladási bruttó ára/liter: 2,400 Ft
5,000 liter üdítő értékesítés bruttó: 12,000,000 Ft
Eladott üdítő 27%-os áfatartalma literenként: 510 Ft
5,000 liter üdítő nettó értékesítés: 9,448,819 Ft

Nettó eredmény: 5,548,819 Ft

Gazdaságos Grapos üdítőkGRAPOS post-mix helyben kevert üdítő - költségek, eredmény

Üvegek darabszáma: 0 db !
Beszerzési nettó ár: 43 Ft/dl
5,000 liter nettó beszerezési költsége: 2,150,000 Ft
Üdítő eladási bruttó ára/liter: 2,400 Ft
5,000 liter üdítő értékesítés bruttó: 12,000,000 Ft
Eladott üdítő 5%-os áfatartalma literenként: 114 Ft
5,000 liter üdítő nettó értékesítés: 11,428,571 Ft

Nettó eredmény: 9,278,571 Ft

A fenti adatokból könnyen belátható, hogy ugyanazon mennyiségű - példánkban most épp 5,000 liter - űdítő értékesítése esetén a beszerzés oldalon a helyben kevert üditőnél 1,750,000 Ft-al jobban jár a vendéglátós, míg a két üdítő eltérő áfatartalma miatt 1,979,752 Ft-al több marad a kasszában, ami összeadva  3,729,752 Ft előnyt biztosít a helyben kevert üdítőkkel dolgozó vállalkozások számára.

Szénsavas üdítők forgalmazásához kapcsolódó egyéb költségek

Grapos italcsapoló

További fontos tényező a vendéglátásban, hogy az üdítőket hűtve szokás felszolgálni, tehát mindkét esetben az üdítők hűtésénél energia költségek merülnek fel. A fenti üdítőmennyiségeket figyelembe véve az üveges üdítők esetében 2-3 hűtőgép folyamatos működésével és hűtőnként 350-400 Watt teljesítménnyel számolva a felmerűlő energia költség valahol a 1,460,000 Ft és a 2,190,000 Ft között alakulnak, jelen példánkban számoljunk az 1,825,000 Ft-os középértékkel. Helyben kevert üdítők esetében, mivel a hűtés a post-mix gépben az üdítő előállításakor történik, illetve az üdítő üvegét sem kell hűteni ez a hűtési energiaigény lényegesen alacsonyabb! Egy Grapos csapológép 450-500 Watt körül fogyaszt, ami éves átlagban 876,000 Ft energiaköltséget jelent gépenként a mai árakkal számolva. Így a fenti számokból látható, hogy helyben kevert üditők értékesítése esetén 949,000 Ft-al alacsonyabb villanyszámlával lehet számolni.

További, igaz sokkal nehezebben számolható költség különbség merül fel az üdítők/sűrítmények raktározási költsége, a belső logisztikai/mukaerő költségek és a képződő szemét elszállítása tekintettében a helyben kevert üdítők javára. Itt vendéglátóhelyenként nagyon eltérő költségek merülhetnek fel a helyi adottságok miatt, de havi 50,000 Ft költséggel számolva bizton nem lövünk a valóságos költségek fölé.

Amennyiben a fenti példát vesszük alapul, úgy kijelenthető hogy éves 5,000 liter üdítő értékesítése esetén a vendéglátó egység "üzemi eredménye" 3,329,000 Ft + 949,000 Ft + 600,000 Ft = 5,278,752  Ft-al lehet kedvezőbb Grapos helyben kevert üdítők forgalmazása esetén!

A fenti számításnál az elképzelt vendéglátóipari egység szénsavas üdítő forgalmazással kapcsolatos adatait megpróbáltuk a legkörültekintőbben összeállítani, de természetesen mind vendéglátó egységenként, alkalmazott beszállítókként, forgalmazott üdítőkként, mind időszakonként a számítás paraméterei eltérhetnek. Legjobb, ha minden vendéglátóegység a saját számait ismerve utánaszámol a megtérülésnek. Igény esetén kollégáink természetesen szívesen segítenek a testreszabott üdítőital management kiválasztásában.